Tafel – van kunstwerkje tot stijlvol werkblad

Tafel – van kunstwerkje tot stijlvol werkblad

De tafel is een onmisbaar meubelstuk in woon- of eetkamer. En niet alleen omdat je er elke dag weer bij aanschuift voor een lunch of een diner. Tafels zijn plekken waar je samenkomt, om dingen te bespreken, om een spelletje kaart te doen of het nieuwsblad open te vouwen. Maar niet altijd was sir meubelstuk zo’n brandpunt. In Europa zijn ze nauwelijks drieduizend jaar oud. Het waren de Grieken en daarna de Romeinen die voor het eerst aan tafels gingen zitten. Destijds waren deze meubelstukken nog kunststukjes, soms met poten van brons en dan weer met het voetstuk van een mythisch personage of een fabeldier. Deze meubelstukken waren bijzonder want niet iedereen had er een. Ook in de middeleeuwen gold dat nog. Enkel de elite (van kerk en adel) zocht zich een plek aan tafel.

Spaanse en Franse hoogtijdagen

Ook in de Renaissance kregen tafels alle artistieke aandacht. Het meubel was soms meer bedoeld om mee te pronken dan eraan te gaan zitten. Zulke siertafels werden gretig afgenomen door Lodewijk de Veertiende die ‘zijn’ Versailles er mee vulde. In tijden waarin koloniale handel gemeengoed was, kwamen gelakte tafels uit het Verre Oosten de salons van West-Europa verrijken. Pas in de 19e eeuw en na de Industriële Revolutie ontstond er een middenklasse die dit meubelstuk ging  kopen. Meer gewone varianten deden hun intrede, zoals bijzettafels en theetafels. Hout was nog wel het meest gebruikelijke materiaal om deze meubels van te vervaardigen. Een eeuw later ging hout concurreren met metaal en kunststof.

De tafel als beeldhouwwerk 

Tafels zijn dus in alle tijden vormgegeven en als zodanig zijn ze dan ook toegepaste kunst. Die plooide zich naar kunstvormen zoals de barok. Veel historische Spaanse tafels zijn topstukken van barok. Een stijl die daarna volgde (zwierige rococo) werd toonaangevend bij veel Frans meubilair. En rond 1900 ontstonden eigenzinnige tafels in Parijs en Nancy, vormgegeven naar de populaire art nouveau stijl. 

Tafel en woonstijl

Tegenwoordig zijn antieke tafels minder aantrekkelijk. Wel kiezen mensen steeds meer met een vormgeving die past bij hun woonstijl. Tot de belangrijkste interieurstijlen behoren vandaag de dag:

  • Scandinavische woonstijl
  • Historische woonstijl
  • Klassieke woonstijl
  • Bohémien woonstijl
  • Minimalistische woonstijl
  • Industriële woonstijl
  • Landelijke woonstijl
  • Moderne woonstijl

Drie hoofdvormen van het tafelblad

Tegenwoordig wordt dus gekozen voor een tafel die bij een bepaalde stijl past. En daarna is de vorm van belang. Die is enigszins afhankelijk van de ruimte waarin je hem plaatst. Heb je er niet veel plek voor, dan verdient een rond tafelblad de voorkeur boven een rechthoekig blad. Als derde type blad is er het ovale blad. De ronde en ovale varianten zijn wel enigszins beperkt te plaatsen. Je kunt ze niet tegen een wand aanzetten, namelijk. Dat lijkt voor geen meter. Vierkante en rechthoekige varianten krijg je wel netjes aangelijnd met een muur. Dat scheelt veel ruimte, alleen beperk je daarmee wel het aantal zitplaatsen. Naast de eettafel is ook de salontafel gemeengoed in de woonruimte. Op dit moment zijn salontafelsets gewild. Vaak zijn dat soort tafeltjes (deels) in en over elkaar te schuiven. 

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens de Dekton eettafel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *