Dit moet je weten over muur isolatie

Dit moet je weten over muur isolatie

Het isoleren van je woning is belangrijk wanneer je van een aangename temperatuur in huis wil genieten en als je flink wat kosten wil besparen op je energierekening. Een goede muur isolatie houdt warmte binnen en houdt warme lucht van buitenaf buiten tijdens de warme maanden. Terwijl een goede isolatie ervoor zorgt dat je minder hoeft te stoken om het aangenaam warm te hebben. Muur isolatie kan ook helpen om geluiden te dempen. Zowel de geluiden die je zelf produceert als hinderlijke geluiden van buitenaf. En de laatste reden om de muren te isoleren heeft te maken met eventuele vochtproblemen die je wil voorkomen. Maar hoe kun je jouw muren isoleren?

Spouwmuur isoleren

Heb je een woning die na 1930 is gebouwd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk spouwmuren. Spouwmuren zijn feitelijk een binnen- en buitenwand met een loze ruimte ertussen. Die loze ruimte kun je isoleren om ervoor te zorgen dat de warmte niet kan ontsnappen en dat er geen vochtproblemen ontstaan. Met muur isolatie kun je zoals gezegd niet alleen genieten van een optimale binnentemperatuur, maar je kunt ook besparen op je stookkosten. Dat meer dan wenselijk is gezien het feit dat de energieprijzen momenteel ook torenhoog zijn. Spouwmuren kun je het beste isoleren met EPS parels. Dit is een milieuvriendelijke oplossing die ook nog eens geurloos is en ze zijn eenvoudig aan te brengen. Het is ook nog eens een relatief goedkope oplossing en ze hebben een hoge isolatiewaarde.

Muur isolatie van de buitenmuur

Heb je geen spouwmuren? Dan kun je nog steeds muur isolatie aanbrengen. Je kunt zowel van binnen- als buiten de muur isoleren. Je kunt kiezen voor isolatiematerialen, zoals EPS parels, dekens en platen glas- of steenwol. Glaswol heeft een hogere isolatiewaarde dan EPS parels, maar is wel duurder en minder milieuvriendelijk. Het grote voordeel is dat ze eenvoudig zijn aan te brengen en dat je ze goed kunt afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten aan de binnenzijde. Aan de buitenzijde kun je bijvoorbeeld de geïsoleerde gevel afwerken met pleisterwerk of een ander materiaal naar keuze. Een ander voordeel van glas- en steenwol is dat ze ook geluid dempen. Iets wat EPS parels niet doen.

Binnenmuren isoleren

De binnenmuren isoleren is ook een goed idee, omdat je hiermee koudebruggen en vochtproblemen kunt tackelen. En je kunt ook het geluid dempen als je bijvoorbeeld kiest voor dekens of platen van glas- of steenwol. Het is wel een arbeidsintensieve klus die je niet mag onderschatten. Je moet evenals de buitenmuur de muur afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of pleisterwerk en je moet ook rekening houden met bijvoorbeeld het verplaatsen van stopcontacten en radiatoren. Een nadeel van de oplossing is dat je leefruimte ook kleiner wordt.

Muur isolatie en de kosten

Muur isolatie kost geld en de kosten zijn afhankelijk van het oppervlak, het isolatiemateriaal dat je kiest en of je het werk zelf doet of laat doen. Houdt in ieder geval rekening met een kostenplaatje van ongeveer € 90,- tot € 130,- per vierkante meter. Je kunt de investering wel aantrekkelijker maken door de ISDE bij de Rijksoverheid aan te vragen. En je verdient de investering ook weer terug, omdat je met de oplossing flink wat geld bespaart op je energierekening.

Ben je ook benieuwd naar de andere mogelijkheden? Bekijk dan ook zeker vloer isolatie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *