Tellerkopschroef – snel houtverbindingen klemvast zetten

Tellerkopschroef – snel houtverbindingen klemvast zetten

Letterlijk gaat de tellerkopschroef aan kop bij de goed klemmende schroeven. De brede kop van deze schroef heeft een enorme kracht. Dat maakt de schroef dan ook tot een meer dan geduchte concurrent voor de bout. Ook die kan verschillende houten delen goed vastklemmen, alleen moet je dan wel wat trager met een steeksleutel staan draaien. De tellerkop heb je met z’n torx-aansluiting veel sneller op de plek. Deze schroef gaat ook wel schuil achter de namen houtbouwschroef, schotelkopschroef of lenskopschroef. Deze perfecte verbinder heeft zijn nut bij het plaatsen van:

  • Schuren
  • Pergola’s
  • Tuinhuisjes
  • Schuttingen
  • Overkappingen en terrassen

De tellerkopschroef is ideaal voor hout 

Tellerkopschroeven zijn eigenlijk altijd richting de kop voorzien van een gladde steel en richting de punt uitgerust met een schroefdraad. Dit soort schroeven hebben dus een deeldraad. De pakkracht van zo’n schroef die ook nog een brede kop heeft, is beter dan van een gewone voldraadschroef. Hij vreet zich onderin goed vast, dus in het onderste houtdeel. En de kop doet dan z’n klemmende werk in het bovenste houtdeel. Het gevolg: twee muurvast aan elkaar gezette houten stukken. Tellerkopschroeven zijn gewoon gemaakt voor hout-op-hout-montage. 

Deels glad, deels ‘gewikkeld’ op de steel

De tellerkop is de opvolger van de oude houtdraadbout. Logisch, want deze schroef heeft een veel betere uittrekwaarde dan die van de houtdraadbout. En je hebt de schroef ook veel sneller gemonteerd dan een bout. Typerend voor de tellerkopschroef zijn de schacht ribben. Die worden gekscherend wel de wokkels genoemd. Je ziet ze net boven de schroefdraad en ze zijn er niet voor niets. De wokkels halen de spanning van de schroef af en kunnen daarmee meer draagkracht bewerkstelligen. Juist dat heeft de houtdraadbout nu niet in huis! 

Verzonken koppen

De tellerkop is gewoon gemaakt voor dragende constructies. Want juist daar is stevigheid van belang. De torx-aansluiting zorgt ervoor dat je goed grip hebt terwijl je schroeft. Alleen heb je natuurlijk wel de juiste maat nodig om een goed klembereik te hebben. Meet dan ook eerst het hout waar de schroef door moet,  bijvoorbeeld een balkje van 4 bij 4 cm. Tel dan minimaal 5 cm op bij de 4 cm en je hebt dan een schroeflengte nodig van 9 cm. Om het netjes af te maken schroef je de hele kop zo diep dat hij in het hout wegvalt. Daar kun je eerst een speedboor voor gebruiken. Die boor moet dan dezelfde diameter hebben als de tellerkop zelf en is dus dikker dan de steel van de tellerkopschroef.

‘Verzuurde’ tellerkopschroef

Tellerkopschroeven kun je in verschillende materiaalsoorten kopen. Zoals verzinkt staal of roestvrijstaal (RVS). De verzinkte types zijn niet even geschikt voor alle houtsoorten. Van nature heeft hout looizuur in zich dat slecht inwerkt op verzinkt staal. Sommige houtsoorten zoals eiken of Red Cedar zijn zelfs berucht om hun bijtende looizuren. Plaats je nu tellerkopschroeven van verzinkt staal in dat hout, dan kunnen de schroeven gaan oxideren en dus roesten; en dat wordt alleen maar erger als je buitenconstructies bouwt zoals een overkapping. In dat geval kun je beter overgaan op een tellerkopschroef van roestvrijstaal. Boor wel even voor dan en kies wel een goede kwaliteit RVS-schroef.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *